Moliūgo tartaletė

Moliūgas nėra mano mėgstama daržovė, bet, kad jau apsigyveno namuose, tai nusprendžiau jį panaudoti :) Kelis kartus teko kepti iš jo pyragus, o šįkart į akis krito vienas receptas, bet, kaip dažnai būna, gaminant, ne visada galima pasikliauti tuo, kas parašyta, tenka imtis kūrybos. Taip buvo ir šį kartą.


Pagrindas
150 g sviesto
100 g cukraus
300 g miltų
10 v.š. apelsinų sulčių
žiupsnelis druskos

Įdaras
600 g nulupto moliūgo
200 g riebios grietinėlės
150 g cukraus
3 kiaušiniai
4 pakeliai grietinėlės standiklio
1 a.š. cinamono
po pusę arbatinio šaukštelio imbiero ir muskato

Į dubenį suberiame miltus, cukrų, druską ir sudedame smulkiais gabaliukais supjaustytą sviestą. Sviestą triname kartu su miltais tarp pirštų, kol susidaro trupiniai. Tada po truputį pilame apelsinų sultis (žinoma, galima ir naudoti ir šaltą vandenį, kaip buvo nurodyta recepte, bet kažkaip nesinorėjo). Sulčių reikės tiek, kad gautųsi vientisa minkoma masė. Tešlą įdėti į plėvelę ir apie pusvalandį palaikyti šaldytuve.

Įdarui nulupame maždaug pusę moliūgo, supjaustome nedideliais gabaliukais ir sudėję juos į skardą, pašauname orkaitėn ir kepam, kol bent kiek suminkštės. Išėmę iš orkaitės ir pravėsinę moliūgo gabaliukus sutriname blenderiu. Paprastai rekomenduojama nusunkti susidariusį skystį. Bent jau šį kartą to skysčio nesusdarė, tad įdarau naudojau visą masę. Dubenyje išplakame kiaušinius su cukrumi ir prieskoniais, sukrečiame moliūgo masę. Galiausiai supilame atskirame dubenėlyje šiek tiek paplaktą grietinėlę (kad pilama į paruoštą masę per daug jos nesuskintų). Kadangi masė man gavosi vis tiek truputuką per skysta, į pagalbą, kaip dažnai būna, atėjo geras išradimas, kaip grietinėlės standiklis. Jis sutirština masę (ar kremus).

Į tortinę dedame iškočiotą tešlos apskritimą. Jis turi būti didesnis už formos skersmenį, kad įdėjus į fomą susiformuotų krepšelio kraštai. Pakepame pyrago pagrindą apie 17 min. įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje. Kaip pagrindas pagelsvėja, sukrečiame masę.Kepame pyragą apie 50-55 minutes.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Varškės ir obuolių pyragas

Tortas su „Philadelphia“ sūrio kremu

Grietinės kremo tortas