Improvizacija: spurginiai blyneliai su romu


Šią vasarą labai pamėgau laidą Званый ужин, kurią rodė per Ren Lietuva. Ten laidos dalyviai kvietė vienas kitą į svečius ir vaišino užkanda, pagrindiniu patiekalu ir desertu. Vienoje laidoje, skirtoje senovinimas skandinamų, vikingų, patiekalams, man labaiusiai įsiminė desertas – Пышки „Бьярни“ из пресного теста. Iš pradžių maniau, kad bus spurgos, bet jas kepė ant keptuvės ir valgė su įvairiomis uogienėmis ir medumi. Pats receptas, pasak laidos dalyvio, iš X amžiaus. Ir štai vieną vakarą nusprendžiau ir aš pabandyti kažką panašaus pasigaminti. Tiesa, originaliame recepte pylė kefyrą, o aš turėjau po ranka tik ryžių-migdolų pieno gėrimo bei nusprendžiau šliūkštelti Bakardi romo. Ir, aišku, cukraus įdėjau daugiau, nes mėgstu saldžiai. Rezultatas buvo pritrenkiantis, ypač valgant desertą su bruknių uogiene.




1 kiaušinis
7 v.š. pieno
6 v.š. cukraus
2 v.š. tamsaus romo
1,5 a.š. kepimo miltelių
8–10 v.š. miltų (pagal tešlos tirštumą)
Aliejus (kepimui)

Kiaušinį išplakame su cukrumi, supilame pieną ir romą. Pamažu beriame miltus ir kepimo miltelius. Tešla turi sunkiai kristi nuo šaukšto, t.y. būti tiršto kremo konsistensijos. Todėl, jei reikia, dar drąsiai beriame miltų. Įkaitiname keptuvę ir pripilame į ją aliejaus. Aliejus turi padengti visą keptuvės dugną, o iš šonų būti apie 1,5 piršto aukštumo. Krečiame po vieną šauktą tešlos į keptuvę. Kai apkepa viena blynelių-spurgyčių pusė, greitai apverčiame kepinį. Svarbiausia neprideginti. Jau geriau kelis akrtus apversti blynelį-spurgytę. Iškepusius skaniausia valgyti su rūgštesne uogien, pvz. bruknių.
 

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Varškės ir obuolių pyragas

Tortas su „Philadelphia“ sūrio kremu

Grietinės kremo tortas