Improvizacija: spurginiai blyneliai su romu
Šią vasarą labai pamėgau laidą Званый ужин, kurią rodė
per Ren Lietuva. Ten laidos dalyviai kvietė vienas kitą į svečius ir vaišino
užkanda, pagrindiniu patiekalu ir desertu. Vienoje laidoje, skirtoje
senovinimas skandinamų, vikingų, patiekalams, man labaiusiai įsiminė desertas –
Пышки „Бьярни“ из пресного теста. Iš pradžių maniau, kad bus spurgos, bet jas
kepė ant keptuvės ir valgė su įvairiomis uogienėmis ir medumi. Pats receptas,
pasak laidos dalyvio, iš X amžiaus. Ir štai vieną vakarą nusprendžiau ir aš
pabandyti kažką panašaus pasigaminti. Tiesa, originaliame recepte pylė kefyrą,
o aš turėjau po ranka tik ryžių-migdolų pieno gėrimo bei nusprendžiau
šliūkštelti Bakardi romo. Ir, aišku, cukraus įdėjau daugiau, nes mėgstu
saldžiai. Rezultatas buvo pritrenkiantis, ypač valgant desertą su bruknių
uogiene.
1 kiaušinis
7 v.š. pieno
6 v.š. cukraus
2 v.š. tamsaus romo
1,5 a.š. kepimo miltelių
8–10 v.š. miltų (pagal tešlos tirštumą)
Aliejus (kepimui)
Kiaušinį išplakame
su cukrumi, supilame pieną ir romą. Pamažu beriame miltus ir kepimo miltelius.
Tešla turi sunkiai kristi nuo šaukšto, t.y. būti tiršto kremo konsistensijos.
Todėl, jei reikia, dar drąsiai beriame miltų. Įkaitiname keptuvę ir pripilame į
ją aliejaus. Aliejus turi padengti visą keptuvės dugną, o iš šonų būti apie 1,5
piršto aukštumo. Krečiame po vieną šauktą tešlos į keptuvę. Kai apkepa viena
blynelių-spurgyčių pusė, greitai apverčiame kepinį. Svarbiausia neprideginti.
Jau geriau kelis akrtus apversti blynelį-spurgytę. Iškepusius skaniausia
valgyti su rūgštesne uogien, pvz. bruknių.
Komentarai
Rašyti komentarą