„Virbalų“ tortas su Baileys likeriu
Dėl biskvite virbalu padarytų skylių, užpildytų kavos ir romo užpilu, prapjovus tortą jis atrodo tarsi marmurinis. Svarbiausia nebijoti pilti skysčio, nes jis įsigeria į kepinį ir suteikia jam drėgnumo, savitą, kava dvelkiantį skonį.

Tešlai
250 g sviesto
250 g cukraus
6 kiaušiniai
200 g miltų
2 a.š. kepimo
miltelių
Užpilui
2 v.š. cukraus
1 v.š. kakavos
1 puodelis stiprios
juodos kavos
2 v.š. romo
Kremui
450 g grietinėlės
Porą taurelių
grietinėlės likerio
1 v.š. cukraus
pudros
Šlakelis citrinų
sulčių arba keli grūdeliai citrinos rūgšties
Iš anksto iš
šaldytuvo išimkite sviestą arba kepinių margariną, kad jis būtų kambario
temperatūros, nes jį reikės išsukti dubenyje. Į sviesto masę pamažu suberkite
cukrų, po vieną įmuškite kiaušinius. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir
pamažu berdami juos įmaišykite į tešlą. Masę sukrėskite į sviestu išteptą ir
miltais pabarstytą apvalią formą. Kepkite apie 45-50 min. Iki 175 laipsnių
įkaitintoje orkaitėje. Išėmę pyragą iš orkaitės jį, dar esantį formoje,
apverskite ant medinės lentos, kad išsilygintų paviršius. Po 10 min. atverskite
pyragą atgal. Palikite, kol visiškai atvės.
Užpilui cukrų
sumaišykite su paruošta juoda kava, supilkite romą.
Biskvitą subadykite
storu virbalu ar mediniu pagaliuku. Skylės turėtų būti tokios, kad būtų galima
įpilti paruoštą užpilą. Nebijokite daryti daugiau ir dažniau skylių, nes
biskvitas yra „standus“, o skystis įsigeria į jį ir daro biskvitą drėgnesnį,
skanesnį.
Torto viršui skirtą grietinėlę išplakite. Kad ji nebūtų
beskonė – pagardinkite ją plakdami cukrumi arba, kad būtų saldžiarūgštė,
citrinos sultimis ar tiesiog įberkite kelis kristalus citrinų rūgšties.
Aptepkite grietinėlę tortą, likusią dalį panaudokite darydami torto šonuose
„tvorelę“. Galima ir viduje pažaisti su figūromis, tiesiog svarbiausi, kad ant
viršaus užpilus Baileys likerio, jis
neišbėgtų per kraštus. Tam ir reikalinga tvorelė iš grietinės. Valandą tortą
laikykite šaltai.
Komentarai
Rašyti komentarą