„Virbalų“ tortas su Baileys likeriu


Dėl biskvite virbalu padarytų skylių, užpildytų kavos ir romo užpilu, prapjovus tortą jis atrodo tarsi marmurinis. Svarbiausia nebijoti pilti skysčio, nes jis įsigeria į kepinį ir suteikia jam drėgnumo, savitą, kava dvelkiantį skonį.
 


Tešlai
250 g sviesto
250 g cukraus
6 kiaušiniai
200 g miltų
2 a.š. kepimo miltelių

Užpilui
2 v.š. cukraus
1 v.š. kakavos
1 puodelis stiprios juodos kavos
2 v.š. romo

Kremui
450 g grietinėlės
Porą taurelių grietinėlės likerio
1 v.š. cukraus pudros
Šlakelis citrinų sulčių arba keli grūdeliai citrinos rūgšties

Iš anksto iš šaldytuvo išimkite sviestą arba kepinių margariną, kad jis būtų kambario temperatūros, nes jį reikės išsukti dubenyje. Į sviesto masę pamažu suberkite cukrų, po vieną įmuškite kiaušinius. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir pamažu berdami juos įmaišykite į tešlą. Masę sukrėskite į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą apvalią formą. Kepkite apie 45-50 min. Iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Išėmę pyragą iš orkaitės jį, dar esantį formoje, apverskite ant medinės lentos, kad išsilygintų paviršius. Po 10 min. atverskite pyragą atgal. Palikite, kol visiškai atvės.
Užpilui cukrų sumaišykite su paruošta juoda kava, supilkite romą.
Biskvitą subadykite storu virbalu ar mediniu pagaliuku. Skylės turėtų būti tokios, kad būtų galima įpilti paruoštą užpilą. Nebijokite daryti daugiau ir dažniau skylių, nes biskvitas yra „standus“, o skystis įsigeria į jį ir daro biskvitą drėgnesnį, skanesnį.
Torto viršui skirtą grietinėlę išplakite. Kad ji nebūtų beskonė – pagardinkite ją plakdami cukrumi arba, kad būtų saldžiarūgštė, citrinos sultimis ar tiesiog įberkite kelis kristalus citrinų rūgšties. Aptepkite grietinėlę tortą, likusią dalį panaudokite darydami torto šonuose „tvorelę“. Galima ir viduje pažaisti su figūromis, tiesiog svarbiausi, kad ant viršaus užpilus Baileys likerio, jis neišbėgtų per kraštus. Tam ir reikalinga tvorelė iš grietinės. Valandą tortą laikykite šaltai.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Varškės ir obuolių pyragas

Tortas su „Philadelphia“ sūrio kremu

Grietinės kremo tortas