Apverstas kriaušių pyragas


Kepant šį aromatingą kriaušių pyragą jūsų namai pakvips karamele ir rytietiškais prieskoniais. Šis pyragas kepamas atvirkščiai, pirmiausia kepimo formoje sudėliojamos pjaustytos kriaušės, tada ant jų pilama karšta karamele ir galiausiai paruošta tešla, o iškepęs pyragas apverčiamas. Vaikystėje tokį kepdavo mama su obuoliais, tik nevadindavom jo apverstu pyragu, o ką jau kalbėti apie karamelę ar vaisių karamelizavimą. Karamelę gaminau pirmą kartą, todėl ji išėjo tamsi, bet saldžiam pyragui suteikė pikantišką aštresnį skonį. Burnoje harmonizavosi biskvito ir kriaušių saldumas su nedideliu karamelės kartumu.



Viršui
70 g sviesto
150 g cukraus
4 kriaušės
1 šaukštelis kardamonų grūdelių, jei neturite, puikiai tiks ir maltas kardamonas

Tešlai
200 g miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
100 g minkšto sviesto
200 g cukraus
2 kiaušiniai
120 ml pieno
2 šaukšteliai malto cinamono

Kepimo formos dugne palieskite kepimo popierių ir plonai ištepkite sviestu. Kriaušes nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir išdėliokite ant kepimo formos dugno. Apibarstykite kardamonų grūdeliais.
Pagaminkite karamelę. Puode ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų ir nuolat maišykite, kol cukrus pradės tirpti ir pavirs į rusvą karamelę. Svarbiausia karamelės nesudeginti. Ją dar karštą užpilkite ant kriaušių.
Paruoškite tešlą. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Baltymus išplakite iki purumo. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi, tryniais ir cinamonu. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir pakaitomis su pienu, nuolat maišydami suberkite į tešlą. Galiausiai atsargiai įmaišykite plaktus baltymus.
Paruoštą tešlą vienodai užpilkite ant kriaušių. Pyragą kepkite 170 °C temperatūroje 30–40 min., kol šis iškils ir visiškai iškeps.
Iškepusį atsargiai apverskite, taip, kad kriaušės būtų pyrago viršuje, nuimkite kepimo popierių ir palikite pyragą ant grotelių, kad praauštų.


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Varškės ir obuolių pyragas

Tortas su „Philadelphia“ sūrio kremu

Grietinės kremo tortas