Baklava



Pirmą kartą šio skanėsto teko paragauti Graikijoje. Nors medaus, kaip ir nemėgstu, tačiau šis saldumynas labai patiko. Teko ne kartą ragauti ir kitose Graikijos vietose, ir Turkijoje. Nors tai vienur, tai kitur jo skonis šiek tiek skyrėsi, bet baklava taip ir liko mano mėgstamiausiu saldumynu. Kadangi ne visad gali nukeliauti, ten, kur ji gaminama, tai pabandžiau ją pasigaminti namie. Ir rezultatas nenuvylė.



Pagrindas
2 pakeliai fylo tešlos
0,5 kg įvairių riešutų (graikinių, žemės riešutų, migdolų)
200 g sviesto
2 šaukšteliai cinamono 
 
Sirupas

Stiklinė medaus
1/3 vandens
Stiklinė cukraus
Šaukštelis citrinos sulčių
2 cinamono lazdelės
Žiupsnelis kardamono
Žiupsnelis gvazdikėlių

Sumalame mėsmale riešutus. Įmaišome į jų masę 2 šaukštelius cinamono.
Išlydome sviestą ir ištepame skardą, kur kepsime baklavą. Ant šlapios pašluostės dedame atšildytą ir išvyniotą fylos tešlą. Atsargiai plėšiame vieną lakštą, dedame į skardą ir ištepame sviestu. Vėl plėšiame lakštą, dedame į skardą ir ištepame sviestu. Taip suklojame kokius 7 lakštus suteptus sviestu. Fylos tešla yra labai plona ir jos sluoksniai yra sulipę, tad kartais ji plyšta gabaliukais, bet ir juos dedame, klijuojame sviestu. Sudėję norimą sluoksnį beriame dalį riešutų, paskui vėl lakštų sluoksnis, tada vėl riešutai ir taip, kol juos visus sudedame. Galiausiai supjaustome paruoštą baklavą rombais ir dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 40 min.

Į dubenėlį sudedame sirupui reikalingus produktus ir kaitiname, kol pradeda virti. Tada dar paverdame porą minučių. Sirupas turėtų pradėti tirštėti. Jį užpilame ant truputį pravėsusios baklavos. Po kelių valandų jau galima valgyti šį skanėstą.



Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Varškės ir obuolių pyragas

Tortas su „Philadelphia“ sūrio kremu

Grietinės kremo tortas