Baklava
Pirmą kartą šio
skanėsto teko paragauti Graikijoje. Nors medaus, kaip ir nemėgstu, tačiau šis
saldumynas labai patiko. Teko ne kartą ragauti ir kitose Graikijos vietose, ir
Turkijoje. Nors tai vienur, tai kitur jo skonis šiek tiek skyrėsi, bet baklava
taip ir liko mano mėgstamiausiu saldumynu. Kadangi ne visad gali nukeliauti,
ten, kur ji gaminama, tai pabandžiau ją pasigaminti namie. Ir rezultatas
nenuvylė.
Pagrindas
2 pakeliai fylo
tešlos
0,5 kg įvairių riešutų (graikinių, žemės riešutų, migdolų)
200 g sviesto
2 šaukšteliai
cinamono
Sirupas
Stiklinė medaus
1/3 vandens
Stiklinė cukraus
Šaukštelis citrinos
sulčių
2 cinamono lazdelės
Žiupsnelis
kardamono
Žiupsnelis
gvazdikėlių
Sumalame mėsmale
riešutus. Įmaišome į jų masę 2 šaukštelius cinamono.
Išlydome sviestą ir
ištepame skardą, kur kepsime baklavą. Ant šlapios pašluostės dedame atšildytą
ir išvyniotą fylos tešlą. Atsargiai plėšiame vieną lakštą, dedame į skardą ir
ištepame sviestu. Vėl plėšiame lakštą, dedame į skardą ir ištepame sviestu.
Taip suklojame kokius 7 lakštus suteptus sviestu. Fylos tešla yra labai plona
ir jos sluoksniai yra sulipę, tad kartais ji plyšta gabaliukais, bet ir juos
dedame, klijuojame sviestu. Sudėję norimą sluoksnį beriame dalį riešutų, paskui
vėl lakštų sluoksnis, tada vėl riešutai ir taip, kol juos visus sudedame.
Galiausiai supjaustome paruoštą baklavą rombais ir dedame į įkaitintą orkaitę
ir kepame apie 40 min.
Į dubenėlį sudedame
sirupui reikalingus produktus ir kaitiname, kol pradeda virti. Tada dar paverdame
porą minučių. Sirupas turėtų pradėti tirštėti. Jį užpilame ant truputį
pravėsusios baklavos. Po kelių valandų jau galima valgyti šį skanėstą.
Komentarai
Rašyti komentarą