Napaleonas

Kokia šventė be torto, ypač didžiosios, kaip Kalėdos ar Naujieji metai. Kadangi skanų Napaleono tortą ne visada galima nusipirkti, tai nusprendėm pamėginti pasigaminti su mama namie. Ir ką gi. Tortukas išėjo tikrai skanus, ypač turint omeny, kad papločius pirkom. Tačiau kremą gaminant teko šiek tiek paplušėti. Bet, ne veltui, skonis išėjo beveik kaip „Kavos keruose“, net skanesnis man pasirodė.





Papločiams
 700 g. miltų
500 g. sviesto
1 kiaušinis
4 šaukštai grietinės

Kremui
500 g. sviesto
120 g. miltų
350 g. cukraus
1 stiklinė pieno
2 tryniai
1 pakelis vanilinio cukraus
spanguolių uogienė

Ant virtuvinės lentos paberiami miltai ir padaroma duobutė. Į ją supilama grietinė, įmušamas kiaušinis, padedamas atšaldytas supjaustytas svietas ir šaltoje patalpoje kapojama, kol tešloje nelieka sausų miltų. Tada tešla suspaudžiama, padedama ant lėkštės ir, pridengus skepeta atšaldoma. Po poros valndų iš tešlos iškočiojami 3 vienodo dydžio papločiai, perkeliami į vandeniu vilgytą skardą, subadomi šakute ir kepami orkaitėje, kol pagelsta.

Tačiau aš pasinaudojau kitu būdu – papločius nuspirkau, tad teliko pasigaminti tik kremą.

Pieną užviriname su cukrumi. Kitame puode sviestas ištirpinamas, į jį beriami miltai ir maišant pakaitinama, kol miltai pradeda gelsti. Užvirintas pienas su cukrumi supilamas į sviestą smarkiai maišant. Dar kiek pakaitinus, nukeliama nuo ugnies ir šaukštu sukama, kol kremas atšąla. Kad greičiau kremas atšaltų – puodą galima įstatyti į dubenį su šaltu vandeniu. Kol kremas neatšals – sviestas iki galo neišsimaišys. Tad pamaišyti teks gana ilgokai. Kremui atvėsus po vieną mušami tryniai, beriamas vanilinis cukrus ir viskas gerai išsukama.

Imamas paplotis, patepame pagal norą spanguolių uogienės, tada ant viršaus kremo. Dedamas kitas palotis – vėl sluoksnis uogienės ir kremas. Ant viršutinio papločio dėjau tik kremo, o viršų pabarsčiau trupiniais iš nupjautų kraštelių.



Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Varškės ir obuolių pyragas

Tortas su „Philadelphia“ sūrio kremu

Grietinės kremo tortas