Medaus pyragas su šokoladiniu glaistu



Ilgai galvojau kokį pyragą iškepti gimtadienio proga norint pavaišinti kolegas. Receptą radau Beatos kepinių knygoje. Jis vadinosi Zoė medaus pyragas. Bet kaip dažniausiai būna, kai sužaidžia fantazija, pyragas ar tortas išeina savaip. Kadangi turėjau nuo pyragėlių likusio šokolado sugalvojau juo aplieti pyragą, o ir alyvuogių aliejus vietoj rapsų, suteikė pyragui įdomų skonį – labiau primenantį cukinijų negu medaus. O viena kolegė net paklausė ar kartais moliūgų nedėjau.

Tešla
3 kiaušiniai
120 g medaus (naudojau natūralų, ne dirbtinį)
150 g. cukraus
100 ml aliejaus (alyvuogių ar rapsų)
100 ml kavos
50 ml brendžio
1 apelsinas
250 g. miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
3 šaukšteliai cinamono
po 0,25 šaukštelio muskato, kardamono ir gvazdikėlių

Glaistas
100–150 g. juodojo šokolado
Šlakelis brendžio
3 šaukštai pieno

Kiaušinius su cukrumi išplakame mikseriu iki baltos purios masės. Plakdami pilame aliejų. Aš pyliau alyvuogių, todėl iškepęs pyragas įgavo kitokį skonį negu tada, jei būčiau naudojusi bekvapį ir beskonį aliejų, kaip rapsų. Į gerai išplaktą masę supilame pašildytą suskystėjusį medų. Miltus sumaišome su prieskoniais ir kepimo milteliais ir palaipsniui plakdami beriame į tešlą. Galiausiai supilame brendį, iš apelsino išspaustas sultis ir užplikytą kavą. Tešla turėtų gautis grietinės tirštumo. Pyrago tešlą pilame į paruoštą formą (pateptą sviestu ir pabarstytą miltais) ir kepame įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 45–50 min.

Vandens vonelėje ištirpiname šokoladą su brendžiu ir pienu. Jei masę atrodo per tiršta, galima dar įpilti pieno. Pagardinimui dar galima ir sviesto įdėti. Gautą masę užpilame ant iškepusio pyrago. Palaukiame kol sustings ir jau galima valgyti.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Varškės ir obuolių pyragas

Tortas su „Philadelphia“ sūrio kremu

Grietinės kremo tortas