Medaus pyragas su šokoladiniu glaistu
Ilgai galvojau kokį pyragą
iškepti gimtadienio proga norint pavaišinti kolegas. Receptą radau Beatos
kepinių knygoje. Jis vadinosi Zoė medaus pyragas. Bet kaip dažniausiai būna, kai
sužaidžia fantazija, pyragas ar tortas išeina savaip. Kadangi turėjau nuo
pyragėlių likusio šokolado sugalvojau juo aplieti pyragą, o ir alyvuogių aliejus
vietoj rapsų, suteikė pyragui įdomų skonį – labiau primenantį cukinijų negu
medaus. O viena kolegė net paklausė ar kartais moliūgų nedėjau.
Tešla
3 kiaušiniai
120 g medaus (naudojau natūralų, ne dirbtinį)
150 g. cukraus
100 ml aliejaus (alyvuogių ar rapsų)
100 ml kavos
50 ml brendžio
1 apelsinas
250 g. miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
3 šaukšteliai cinamono
po 0,25 šaukštelio muskato, kardamono ir gvazdikėlių
Glaistas
100–150 g. juodojo šokolado
Šlakelis brendžio
3 šaukštai pieno
Kiaušinius su cukrumi išplakame
mikseriu iki baltos purios masės. Plakdami pilame aliejų. Aš pyliau alyvuogių,
todėl iškepęs pyragas įgavo kitokį skonį negu tada, jei būčiau naudojusi
bekvapį ir beskonį aliejų, kaip rapsų. Į gerai išplaktą masę supilame pašildytą
suskystėjusį medų. Miltus sumaišome su prieskoniais ir kepimo milteliais ir
palaipsniui plakdami beriame į tešlą. Galiausiai supilame brendį, iš apelsino
išspaustas sultis ir užplikytą kavą. Tešla turėtų gautis grietinės tirštumo.
Pyrago tešlą pilame į paruoštą formą (pateptą sviestu ir pabarstytą miltais) ir
kepame įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 45–50 min.
Komentarai
Rašyti komentarą